20-Januar-2019

Rimeligt tilfreds ”Nærvarme” kunde.

Eksempel #1:

En af de tidlige kunder, der faldt for et "godt" tilbud om "Nærvarme" for godt 4 år siden, bor i et stort hus fra før 1950. Huset har været renoveret løbende, og isoleringen er derfor forbedret i forhold til datidens standard. Der er 2 personer i husstanden.

Kunden mente bestemt, at han sparede mange penge, idet han tidligere havde brugt kr. 24.000,- pr. år på olie, mens han nu kun bruger kr. 12.000,- på El til varmepumpen, samt det øvrige forbrug i huset, altså incl. lys, TV, komfur, køleskab o.lign.

Bemærk, at kunden IKKE skulle betale kr. 25.000,- i indskud, hvis leverandøren måtte bruge hans anlæg som et godt eksempel (markedsføring) overfor nye kunder.

Leasing-prisen for anlægget er kr. 1.250,- pr. måned, altså kr. 15.000,- pr. år ! Det ser for mig ud til, at der er meget ”elastik” i lejepriserne på "nærvarme" !

Husets El-forbrug havde været meget lavt før varmepumpen erstattede det gamle oliefyr, men konsulenten havde påpeget, at den nye El-regning nu også dækkede opvarmningen af huset, og så er det jo ikke så galt.

Et realistisk bud på, hvor meget El varmepumpen sluger løber nok op i kr. 8.000,- pr. år. Hvis vi så vil have et bud på, hvad det koster at varme huset op, må vi nødvendigvis lægge Leasing-udgiften til. Der er jo ikke tale om en investering, idet anlægget aldrig bliver ”ejendom”, men det er nok også godt det samme, idet forventet levetid for sådan en varmepumpe kun er 15 – 20 år. Bemærk dog, at Leasingperioden kun er 10 år. Man kan så forhåbentligt få et nyt anlæg, men så er der jo også en ny udbetaling.

Man skilter selv med levetiden på leverandørens hjemmeside, så det holder nok stik, medmindre man også her er ”lidt” optimistisk. Kunden påpegede det positive i, at service og eftersyn ville være gratis i hele lejeperioden, ligesom man havde regler for hvor mange timer man skulle vente, før servicemanden dukkede op, ved et svigt af varmeforsyningen.

Varmeøkonomi med oliefyr: ................ 24.000,- / år
El til Varmepumpen: ............................... 8.000,- / år
Leje af varmepumpen: ......................... 15.000,- / år
Varmeøkonomi med varmepumpe: .... 23.000,- / år

Hertil skal man dog ”normalt” lægge indskuddet på de kr. 25.000,- , som man godt nok kan betale kontant. Disse penge kan så ikke bruges til andre ”forbrugsgoder”, så det er nok mere gennemskueligt, hvis vi regner med, at man optager et lån igennem leverandøren. Ifølge en hjemmeside kan dette gøres for kr. 313,- pr. måned i 10 år. Dette er altså kr. 3.756,- pr. år, og således noget med ca. kr. 40.000,- over de 10 år, alt afhængig af hvor mange gebyrer, der kommer oven i !!

Ved at lægge dette lånebeløb til varmeudgifterne, ender vi op med et årligt varmebudget på ialt kr. 26.756,-. Heraf vil der så være renteudgifter for ca. kr. 2.340,- og disse er jo fradragsberettiget, men det flytter ikke det helt store. Konklusionen er altså, at det ikke er en meget ”FED” forretning, at udskifte et oliefyr med en lejet varmepumpe. Faktisk giver selv et ”velfungerende” anlæg underskud fra dag 1, hvis man regner alle udgifterne med !

Hvad så med komforten ved det nye flotte anlæg?

Først og fremmest er det en fordel, at man ikke skal tænke på ekstraregninger til service og årligt eftersyn.

Kunden var meget opmærksom på at spare så meget som muligt. Derfor havde han sat anlægget i Øko-tilstand. Dette betød, at han måtte leve med en stue-temperatur på ca. 20 grader og en vand-temperatur på ca. 40 grader.

Men dette er jo ikke tilstrækkeligt til at forhindre bakterierne i at formere sig i vandtanken, påpegede jeg.

Nej, men så gør anlægget det smarte, at det engang imellem lige fyrer helt op for vand-temperaturen, så bakterierne bliver dræbt!

Fint nok, men så ryger lidt af øko-fidusen altså, ligesom man må finde sig i, at drikke vand med ”døde” bakterier i – velbekomme !!

Jeg gætter på, at forskellen imellem øko-indstilling og de to højere varme-indstillinger er et spørgsmål om, hvor meget/lidt El-varmepatronen får lov til at hjælpe til. Den er i øvrigt på hele 9 kW i den aktuelle i alt 16 kW store varmepumpe. En så stor pumpe ville normalt have kostet kr. 50.000,- i indskud, men så er der altså sparet rigtigt meget ved at være super positiv – tillykke med det!

En ”normal” kundes økonomi vil således komme til at halte endnu mere !

Instruktionen til kunden var, at anlægget ikke kunne køre i øko-tilstand, når/hvis det blev rigtigt koldt ! Nu har vi dog haft nogle milde vintre, så det går jo heldigvis fint, så længe dette varer.

Bemærk også, at kunden har fået lidt rabat på El-prisen, idet huset nu er indirekte El-opvarmet. Det drejer sig om en lille rabat på det forbrug, som overstiger 4.000 kWh/år. Dette er dog med i beregningerne.

Anlægget er fra før, vores Energiminister lovede varmepumpekunderne El til anlæggene for kun kr. 0,90 pr. kWh, men dette er åbenbart også gået i den store glemmebog !!

Læs også Eksempel #2

Kommentarer

23.05.2019 13:30

Michael Stahl

Det er vel ikke helt fair af dig, at du lader som om at det er gratis at eje et oliefyr. Det koster noget i indkøb/afskrivninger, og det skal serviceres. Så de 24.000 i ren olie holder jo ikke.

23.05.2019 16:03

Ole Toft

Når en forhandler af varmepumper skilter med, at man kan spare 70% på El-regninger med en varmepumpe - SÅ ER DET GROFT VILDLEDENDE ! Dette burde være strafbart.

23.05.2019 15:57

Ole Toft

Hej Michael, et gammelt oliefyr kan opdateres med en ny brænder, og så en man godt kørerne i ca. 25 år, og man må selv vedligeholde den. En lejet unit må man ikke pille ved.

23.05.2019 13:32

Michael Stahl

Et fair sammenligningsgrundlag ville være, at du skal investere i et nyt anlæg - og så sammenligner oliefyr mod varmepumpe i indkøb og drift over f.eks.15 eller 20 år.